×

Aproape 36.000 de candidaţi la proba scrisă a concursului de titularizare

Aproape 36.000 de candidaţi la proba scrisă a concursului de titularizare
Getting your Trinity Audio player ready...

În ciuda proiectului național „România educată” și a eforturilor de modernizare ale sistemului de învățământ, școala românească se confruntă încă cu provocări semnificative. Salariile mici pentru personalul didactic și condițiile precare din multe școli rămân probleme nerezolvate. În acest context dificil, aproape 36.000 de candidați sunt așteptați să susțină proba scrisă a concursului de titularizare, care se desfășoară miercuri, în 114 centre de concurs din țară și din București.

La nivel național, sunt disponibile 9.933 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, dintre care 8.691 sunt complete. Pentru a obține titularizarea, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 7 atât la proba scrisă, cât și la inspecția specială la clasă sau proba practică.

Potrivit Ministerului Educației, concursul național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor din unitățile de învățământ preuniversitar (sesiunea 2024) constă în susținerea unei inspecții speciale la clasă sau a unei probe practice și a unei probe scrise. Proba scrisă, care începe la ora 9:00 și durează 4 ore, se desfășoară în 114 centre din 41 de județe și municipiul București.

Din cauza codului roșu de caniculă, în mai multe județe, centrele de concurs desemnate inițial au fost schimbate pentru a asigura climatizarea corespunzătoare în sălile de examen. Acolo unde nu a fost posibilă schimbarea centrelor, s-au făcut eforturi pentru dotarea sălilor cu aparate mobile de aer condiționat prin intermediul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). În toate centrele vor fi asigurate apă potabilă și asistență medicală.

Pentru candidații cu deficiențe, durata probei scrise poate fi prelungită cu 1-2 ore. În acest an, există 22 de astfel de cazuri în 9 județe și în Capitală. Comisiile județene de organizare asigură condiții de egalizare a șanselor pentru acești candidați, adaptând procedurile de redactare a lucrărilor în funcție de particularitățile individuale.

În perioada de înscriere, candidații au avut posibilitatea de a depune dosare de înscriere în mai multe județe. Astfel, s-au înscris peste 37.500 de candidați, dintre care peste 6.800 sunt absolvenți ai promoției curente. La proba scrisă participă 35.967 de candidați care au obținut minimum nota 5 la inspecțiile speciale sau la probele practice.

În cadrul concursului, sunt testate cunoștințele de specialitate și didactica specialității, în baza unor programe specifice aprobate prin ordin al ministrului. Subiectele și baremele de evaluare pentru cele 114 discipline vor fi publicate miercuri, după susținerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Cele mai multe posturi vacante vizează discipline precum învățători/profesori pentru învățământ primar în limba română (1.384 posturi), educatoare/profesor pentru educație timpurie (1.295 posturi), și profesor-consilier școlar (628 posturi). Cele mai multe înscrieri sunt la disciplinele pentru învățământul preșcolar și primar, educație fizică și sport, limba și literatura română, și limba engleză.

Lucrările scrise vor fi evaluate digitalizat, iar primele rezultate vor fi afișate în 23 iulie. Contestațiile se pot depune în 23 și 24 iulie, iar rezultatele finale vor fi afișate în 31 iulie. Repartizarea candidaților pe posturile vacante se va realiza în perioada 1-6 august.

Organizarea probei scrise este asigurată de inspectoratele școlare, cu coordonarea metodologică a Ministerului Educației. Sălile de concurs sunt dotate cu camere de supraveghere audio-video pentru a asigura transparența și corectitudinea desfășurării examenului.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obțină minimum nota 7 la toate probele, iar pentru suplinire, minimum nota 5.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura